Om mig

Jag kastades rakt in i en värld fylld med musik, trumsolon och stämsång.
Min mamma Inger var höggravid och stod och lirade Hammondorgel och sjöng så det
stod härliga till med mig i magen. (Bild finns i Galleriet) Min pappa Vin var leadsångare i bandet och satt bakom trummorna och min extramamma Siw lirade elbas och sjöng. Bandet hette "Vin Cardinal and the Queens" och var på väg att slå igenom ordentligt strax innan jag gjorde entré. Det sägs att jag var med på så många repetitioner att jag lärde mig alla stämmor och harmonier utantill som väldigt liten. Jag minns att jag somnade i loger och på fester bakom ryggen på vuxna som satt och sjöng och spisade musik långt in på småtimmarna. Och jag älskade det... att ligga och lyssna på sorlet. Det var trygghet för mig och kvällarna slutade ofta med att mamma och Siw lirade natten lång. Härliga minnen som jag är glad över och som sannolikt har präglat mig mer än jag kanske anade under min uppväxt.


Mitt första betalda körjobb var med Style
Som tonåring lärde jag känna Gigi Hamilton från dåvarande popgruppen "Freestyle" Hon presenterade mig för alla möjliga människor i musikbranschen och på så vis fick jag chansen att jobba med en mängd olika artister på skivinspelningar och turnéer. Mitt första betalda körjobb var med "Style", på deras första platta.

Körjobb med massor av olika artister och orkestrar i olika slags underhållningsprogram och TV-galor hörde till de uppdrag jag fick. Det var en väldigt lärorik och rolig tid!

USA-turné
Jag har också sjungit en period med "Cotton Club", det välkända partybandet som spelat ihop i många år.
Min tid i bandet blev dock ganska kort...
Året innan jag började sjunga med dem så hade jag nämligen lärt känna den Amerikanska sångaren och låtskrivaren Jean Beauvoir. Han var i Sverige för att spela in sin platta "Drums along the Mohawk" i 
Polarstudion i Stockholm och jag sprang in i honom av en ren slump. Jag blev tillfrågad om att köra på ett antal av låtarna på plattan och redan dagen efter var jag i studion och jobbade. Ett fantastiskt minne!

Dessutom dök plötsligt Paul Stanley från "Kiss" in i studion för att hälsa på och lyssna lite. Där och då fattade jag inte alls vem han var - komist nog - eftersom han var osminkad. 
Men det blev jag såklart informerad om senare... 

 
Hur som... Jean och jag stötte ihop igen strax efter att jag börjat sjunga med "Cotton Club". Jag fick då frågan om jag ville följa med på USA-turné. Jean skulle vara förband till "Eurythmics" och behövde två körsångerskor. Jag och Rebecca de Ruvo fick jobbet som resulterade i 35 spelningar under en två månader lång turné runtom i hela USA och på två stora arenor i Kanada. Plötsligt befann jag mig på samma turné som "Eurythmics" och delade kantin med frontfigurerna i bandet, Dave Stewart och Annie Lennox. 

Krogshower, musikal och teater
1995 skulle det sättas upp en krogshow på Berns.
Blossom Tainton, Gladys del Pilar och Fransesca Quartey letade efter en fjärde tjej... och jag fick jobbet.
Pernilla Glaser regisserade, Roine Söderlund koreograferade och Anders Edenroth var musikansvarig. 
I bandet spelade Anders Kotz, Tomas Bergquist och Dan Strömqvist.
Showen fick namnet "Hot´n´tot" och det blev en riktig succé!

Där och då fick jag mersmak för det direkta tilltalet med publiken och vikten av att berätta en text som betyder någonting och... jag blev förtjust i tanken på att jobba mer i ensembler.
Så blev det och under några år fick jag göra det jag älskade mest av allt, sjunga, dansa och agera i musikaler som "Hair" och "Godspell"

Riksteatern
Mer renodlad musikteater blev det i "Svartbäckens Ros" där musiken och de finurliga texterna av Owe Törnqvist låg till grund för hela föreställningen som spelades på Scalateatern i Stockholm och runt om i Sverige.

I samband med att flera av dessa föreställningar som jag medverkade i, bland annat just "Svartbäckens Ros", åkte ut på turné med Riksteatern så fick jag in en fot där och har tillryggalagt många mil på vägarna med olika produktioner sedan dess. bl.a. "Hair", "Sanningens Pris", "Fem myror är fler än fyra elefanter", "Bus! - Brun utan sol", "Det är dyrt att vara fattig" och "HEM" 
Den sistnämnda föreställningen med Tyst Teater som är en del av Riksteatern.  
"HEM"  handlar om döva flyktingar. I den var jag, så att säga, mina döva kollegors röst. De använde teckenspråk och jag både agerade och pratade/översatte till talad Svenska.
På så vis kunde både döva och hörande ta till sig föreställningen och det viktiga budskapet.
Vi skulle ha spelat föreställningen på en dövfestival i Washington i Juli 2020. Nu hoppas vi på ett nytt datum.

Uppsala Stadsteater
Hösten 2019 spelade jag "Ester Henning" i föreställningen "Pennskaftet"Uppsala Stadsteater, regisserad av Maria Löfgren
Pjäsen sattes upp med anledning av att det var 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige.

Doobidoo

Förra året, 2020, var jag i Göteborg där jag fick roa mig med ett gäng mysiga kollegor och spela in lite TV-underhållning. 
Resultatet visades den 16 oktober 2020 i SVT1 då jag medverkade i "Doobidoo" 
tillsammans med härliga Magnus Carlsson

Som motståndare hade vi sköningarna Hanna Dorsin och Jan Rippe. 
Detta under ledning av Lasse Kronér och det svängiga husbandet!

Barnböcker
Jag är en mångsysslare som älskar att uttrycka mig både i ton... och med ord.
Ett stort intresse hos mig är att berätta historier vilket jag bl.a. får utlopp för i mitt skrivande av
barnberättelser. I början av november 2020 släpptes min tredje barnbok. 
Den heter "Anna-Bella åker till mormor" och finns att beställa via Ditt bokförlag
Mer om det finns att läsa här.

Under 2021 kommer det ges ut ytterligare en bok om Anna-Bella. "Anna-Bella och Pannkakssmeten" samt en annan barnbok som jag har skrivit tillsammans med min förläggare, Petra Jacobsson.

Ljudböcker
Under vintern 2020 började jag läsa in ljudböcker. Ett jobb som passar mig och mitt intresse för text perfekt! Om man söker på mitt namn på t.ex. Storytel så hittar man dem böcker jag hittills läst in, samt några kommande titlar som släpps under sommaren 2021.

                                                                                   Foto: Jonas Olson